1969 yılında Kırklareli’nde doğdu. 1980 yılında Galatasaray Lisesi’ne girdi. 1994 yılında mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde Prof. Dr. Nilüfer Göle’nin asistanlığı yaptı. Yüksek lisansını Paris Siyaset Bilimleri Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ortadoğu Politikaları Bölümü’nde, doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişikler alanında tamamladı. Çalışma hayatına Galatasaray Lisesi’nde okuduğu yıllarda başladı. 1986-1994 yılları arasında eğitimine devam ederken, Alfa Turizm seyahat acentesinde çalıştı. 1996-2008 yılları arasında kendi danışmalık şirketini yönetti. 2008-2010 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı’nda danışman olarak görev yaptı. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Banu Dalaman, akademik kariyerine Bahçeşehir Üniversitesi’nde sosyoloji dersleri vererek başladı. 2010- 2016 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin ve Kadın Araştırmaları Koordinatörlüğü’nün başkanlığını yaptı. Bu süre içinde sayısız araştırma, bilimsel toplantı ve sosyal sorumluluk projesine imza attı. Türkiye’de ki çalışmalarının yanı sıra kendisi Londra merkezli Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin danışma kurulunda yer almaktadır. 2017-2020 yılları arasında Altınbaş Üniversitesi’nde Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu başkanı olarak görev yaptı. Kentsel Gelişim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (UDSR/DURS) Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra, Galatasaraylılar Derneği Divan Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü, KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) ve Sarıyer İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (BPW-SARIYER) üyesidir. Halen İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Bunun yanında üniversitenin iki araştırma ve uygulama merkezinin müdürlüğü görevini yürütmektedir: Göç Politikaları (GÖÇAR) ve Kadın ve Aile Çalışmaları (TOKAMER). Çalışma alanları toplumsal cinsiyet, kadın, siyasi temsil, uluslararası göç, kentli hakları ve Ortadoğu’da sosyal hareketlerdir. Bu alanlarda kitap ve makaleleri bulunmaktadır.